Veel werknemers werken regelmatig over

Een derde van de werknemers werkt regelmatig over, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij voerden een enquête uit onder werknemers tussen de 15 en 75 jaar. Dit nieuwsbericht werd veel overgenomen in de media. Onder andere Nu.nl (zakelijk) licht dit onderwerp breed uit. Overwerken kan verschillende redenen hebben. Het kan een drukke week zijn, omdat er veel deadlines volgen. Het kan ook zo zijn dat er een collega ziek is en je hierdoor diverse taken over moet nemen. Hierbij wordt er incidenteel overgewerkt. Het kan echter ook zo zijn dat er structureel wordt overgewerkt, hiermee wordt bedoeld dat je elke dag of week langer op kantoor blijft zitten door (bijvoorbeeld) drukte.

Wie werkt het meeste over?
Werknemers die werkzaam zijn in de horeca- of schoonmaakbranche, werken het minste over. Mannen werken meer regelmatig over dan vrouwen, ook al is dit procentueel erg weinig. Het gaat hierbij dan gemiddeld om zes uur per week . Het aantal vrouwen en mannen dat soms overwerkt is procentueel wel gelijk. Ook de leeftijd heeft een grote invloed op het aantal mensen wat overwerkt. Jongeren en ouderen werken minder over. Voornamelijk de doelgroep tussen de 25 en 35 jaar werkt veel over. Hiernaast speelt het opleidingsniveau mee. Bij hoogopgeleiden komt het vaakst voor dat ze overwerken, bij laagopgeleiden het minst.