Steeds meer vakantiebanen

FNV Jong meldt op basis van gegevens dat er nog nooit zoveel vakantiebanen zijn. Daarnaast worden vakantiekrachten ook steeds beter betaald. Het uurloon is hoger dan voorgaande jaren. Dit scheelt 50 cent ten opzichte van vorig jaar (zomer 2017). Ook steeds meer jongeren willen een vakantiebaan. Vorig jaar was dat 31%, dit jaar is dat 37%. Zomerbaantjes zijn niet moeilijk te vinden. Gemiddeld besteden jongeren hier niet veel tijd aan en hebben ze vrij snel een baantje gevonden. Een baantje wordt voornamelijk gevonden via familie of vrienden, maar ook vacaturesites of sociale media spelen hierbij een belangrijk rol. De beste betaalde baantjes zijn te vinden in de schoonmaak- en zorgbranche. Veel jongeren gaan echter ook aan de slag in de detailhandel, met horeca in de top 5.

Waar jongeren hun verdiende geld aan besteden? Veel jongeren geeft het geld (ook) uit aan leuke dingen, maar een groter gedeelte heeft er daadwerkelijk een doel voor. Zij willen het verdiende geld specifiek uitgeven aan een product of dienst en dienen hier dus voor te sparen. Veel jongeren werken ook omdat het leenstelsel is ingevoerd. Om hun lening te beperken, kiezen meer jongeren ervoor om meer te werken in vakanties in plaats van geld te lenen.