Gespannen arbeidsmarkt

De economie trekt weer aan en dat merken vele bedrijven en organisaties. De arbeidsmarkt is echter gespannen. Het aanbod van vacatures op de arbeidsmarkt is groter dan het aanbod. Uitzendorganisaties hebben hierdoor moeite om alle vacatures in te vullen en om daarnaast goed en deskundig geschoold personeel te vinden. Voor werkzoekenden is dit echter een trend die voordelig is, zij zullen eerder aan een geschikte baan komen. De krapte is vooral te zien bij technische beroepen, in elke laag van de arbeidsgroep. Dit geldt tevens ook voor geschoold personeel in de ICT en in de zorg. Veel werkgevers en uitzendorganisaties ervaren hierdoor een belemmering. Het gaat hierbij om één op de drie uitzendbureau’s. Zij moeten actief opzoek naar juiste kandidaten, omdat er maar weinig sollicitaties vanuit zichzelf binnen komen. Om je als werkgever of intermediair te kunnen richten op je kerntaak, beslissen veel organisaties de backoffice uit te besteden. Hierdoor worden onder andere administratieve zaken overgenomen. Dit leidt uiteindelijk naar meer tijd voor je kernprocessen. Daarnaast dient u als werkgever of intermediair creatief te zijn en te zoeken naar verschillende manieren om nieuwe kandidaten aan te trekken. Ga vooral mee en  investeer in nieuwe ontwikkelingen! Hierdoor kun je je onderscheiden van de concurrentie.