Nederlanders hebben weinig spaargeld

Nu.nl (zakelijk) meldt, op basis van cijfers van het economische bureau van de Rabobank, dat in vergelijking met andere Europese landen Nederlanders weinig spaargeld op hun bankrekening hebben. Gemiddeld hebben Nederlanders 22.000 euro op hun spaarrekening, dat is net iets onder het Europese gemiddelde. In België heeft de bevolking zelfs gemiddeld 10.000 euro meer op hun rekening. Dit betekent niet dat Nederlanders niet veel vermogen hebben, maar dit zit meer in huizen of pensioenen. Financiële instellingen en economen waarschuwen wel dat sparen erg belangrijk is. Dit kan goed zijn om financiële tegenvallers op te lossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reparatiekosten voor een auto, dit kan hoog uitvallen. Of de aanschaf van een koelkast, wanneer deze plotseling kapot gaat. Spaargeld voor specifieke doeleinden kan ook van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekostigen van een opleiding voor jezelf of voor je kinderen.  Tegenwoordig moet men ook meer geld hebben om een huis te kunnen kopen, de huizenprijzen stijgen namelijk.
Nederlanders sparen wel steeds meer in vergelijking met voorgaande jaren. Onder andere de crisis is hier een belangrijke oorzaak van. Nederlanders zijn hierdoor meer onzeker geworden over hun financiële situatie. Ze willen meer voorbereid zijn op mogelijke financiële tegenslagen.